Вторник, 23 октября 2018 г.
  • EUR: 19.59
  • USD: 17.03
  • RUB: 0.26
  • UAH: 0.61
Кишинев: 7/5 ° Завтра: 12/10 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Transparency International acuză autoritățile moldovenești de incapaciate de a reseta sistemul național anticorupție

14:13 2017-10-10

Класс!Autoritățile nu au reușit să reseteze sistemul național anticorupție, în timp ce macanisemele devin tot mai confuze în condițiile în care drepturile de a efectua verificări suplimentare a declaraţiilor de avere şi interese personale este atribuit unor autorităţi anticorupţie. Concluzia se conține în raportul organziației ” Transparency International Moldova”

” Oricât de mari ar fi aşteptările autorităţilor de la aplicarea testelor de integritate profesională, impactul nu va fi credibil dacă în proces sunt antrenate persoane cu probleme de integritate. De asemenea, întârzierile în adoptarea şi publicarea documentului de politici anticorupţie denotă că autorităţile nu reuşesc a deveni mai eficiente în planificare, fapt care, din start, compromite eficienţa în implementare”, se menţionează în raport.

Autorii documentului indică că în perioada ianuarie-septembrie 2017, procesul de înfiinţare a Agenției Naționale pentru Integritate prin reorganizarea Comisiei Naționale pentru Integritate nu a avansat prea mult. Mai mult, ăână în prezent, instituţia nu a aprobat regulamentul privind organizarea şi funcţionarea sa „La mai mult de un an de la adoptarea legilor din pachetul de legi privind integritatea, implementarea acestora nu a mers mai departe decât organizarea concursului pentru suplinirea funcţiilor de preşedinte şi vicepreşedinte ai ANI, procedurile nefiind încă finalizate”, menţionează autorii raportului.

De asemenea, ”Transparency Internaţional Moldova” menționează că cele mai controversate prevederi ale acestei legi sunt conţinute în art. 13 alin. (4), potrivit cărora, în vederea asigurării integrităţii profesionale specifice autorităţilor anticorupţie, declaraţiile de avere şi interese personale ale agenţilor publici din aceste entităţi pot fi supuse verificărilor suplimentare în cadrul entităţii publice din care fac parte, cu aplicarea consecinţelor prevăzute de legislaţia specială care reglementează activitatea categoriei respective de agenţi publici.

„În acest caz, potrivit normelor citate, consecinţele aplicate nu pot fi mai puţin grave decât consecinţele aplicate în virtutea regulilor generale. Evident, prin aceste norme, tuturor autorităţilor anticorupţie, se atribuie competente similare celor deţinute de ANI. Este de remarcat că, în sensul art. 3 din Legea integrităţii, prin autoritate anticorupţie, pe lângă ANI, se înţelege Centrul Naţional Anticorupţie, Procuratura Anticorupţie, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Ministerul Afacerilor Interne (MAI). De altfel, rămân neclare motivele pentru care MAI este inclus în lista autorităţilor anticorupţie, Legea integrităţii nefiind explicită în acest sens”, menţionează experţii de la Transparency International.