Вторник, 23 октября 2018 г.
  • EUR: 19.59
  • USD: 17.03
  • RUB: 0.26
  • UAH: 0.61
Кишинев: 7/5 ° Завтра: 12/10 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


„Eroii” (in)justiției din dosarul Braguța

11:02 2017-09-08

Класс!Un procuror cu o experiență de patru ani, un judecător de instrucție, ex-procuror, dar și un avocat din oficiu care evită să discute despre felul în care (nu) și-a apărat clientul, au făcut (in)justiție în dosarul lui Andrei Braguța, tânărul decedat în custodia statului, după ce a fost bătut.

ZdG scrie că Ivan Filimon, procurorul care a gestionat dosarul penal deschis pe numele lui Braguța, este acum în concediu. Șeful său, însă, îi aprobă decizia de a solicita arest în izolator pentru tânărul care nu a oprit la solicitarea polițiștilor, iar ulterior i-a înjurat și l-a lovit pe unul dintre ei, provocându-i „vătămare corporală neînsemnată”.

Cu judecătorul Iurie Obadă, care a admis demersul procurorului de a-l plasa pe Braguța în arest, și el în concediu, ne-am întâlnit la vila sa cu două niveluri din apropierea Chișinăului. Acesta pare convins că decizia luată de el a fost una corectă.

„M-am gândit la securitatea lui”, justifică magistratul.

Avocatul Vladislav Nevreanschi, oferit gratuit de stat pentru a-l apăra pe Andrei Braguța, a refuzat să discute despre dosar, spunând, eronat, că a lipsit de la ședința de judecată în care lui Braguța i-a fost aplicat arestul.

„În dosarul penal deschis pe marginea decesului lui Andrei Braguța în penitenciar, se vor investiga acțiunile judecătorului, procurorului, angajaților instituțiilor penitenciare… Avocatul nu poate să poarte răspundere penală pentru prestație proastă, numai dacă nu este cumva în cârdășie cu un funcționar de stat și vor să facă, împreună, o fărădelege. Dacă nu și-a îndeplinit sarcinile corespunzător, acest fapt nu se pedepsește penal. Este vorba de statutul lor deontologic. Noi examinăm acțiunile tuturor factorilor de decizie care au adoptat acte administrative, decizii, încheieri sau alte acte care au generat urmări juridice și încercăm să identificăm legătura de cauzalitate dintre consecințele deja stabilite și acțiunile sau inacțiunile fiecărui funcționar public care a avut atribuții la caz”, declară, pentru ZdG, Eduard Harunjen, procurorul general al Republicii Moldova, cu referire la dosarul lui Andrei Braguța, de 32 de ani, decedat în spitalul Penitenciarului nr. 16 (Pruncul) din Chișinău pe 26 august 2017, la 11 zile de la reținerea sa, după un lanț de întâmplări dubioase și decizii suspecte ale funcționarilor care trebuiau să facă justiție în acest caz.

Amintim că Andrei Braguța, în vârstă de 31 de ani, reținut pentru că ar fi insultat inspectori de patrulare, a murit la scurt timp în condiții suspecte la penitenciar. Rudele lui Braguța acuză oamenii legii că l-ar fi bătut și astfel ar fi survenit decesul și spun că au fost înștiințați abia după trei zile despre moartea tânărului. Autoritățile afirmă că tânărul s-a stins de pneumonie și se contrazic în declarații în legătură cu moartea suspectă a tânărului.

Recent, Procuratura Generală a anunțat că a fost intentat dosar penal pentru tortură care a dus la deces, fiind reținute mai multe persoane, inclusiv trei colaboratori ai Direcţiei poliţiei municipiului Chişinău şi patru dintre foştii deţinuţi aflaţi în aceeaşi celulă cu victima. Aceştia sunt suspectaţi că l-ar fi bătut pe Braguţa cu complicitatea polițiștilor care nu au intervenit.

Totodată, se examinează separat acțiunile judecătorului și procurorului în urma cărora Braguța a fost plasat în arest preventiv, dar și ale angajaților Departamentului Instituțiilor Penitenciare a ministerului Justiției și ale celor din instituțiile medicale.