Воскресенье, 24 марта 2019 г.
  • EUR: 19.65
  • USD: 17.25
  • RUB: 0.27
  • UAH: 0.63
Кишинев: 1/-1 ° Завтра: 10/8 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Plahotniuc a împiedicat importul din Ucraina a energiei electrice mai ieftine

09:29 2017-04-03

Класс!Contractul privind achiziționarea energiei electrice din Ucraina ascunde o schemă mult mai dubioasă, decât cea existentă până la 1 aprilie, când livrările de curent erau efectuate prin Transnistria.

După ce pe 1 aprilie ministerul Economiei  a anunțat că va achiziționa energie electrică mai ieftină din Ucraina, informația privind aspectele dubioase ale acestei scheme a fost făcută publică în țara vecină.

În special, se pune la îndoială nu doar componenta economică a prețului de achiziție anunțat de ministerul Economiei de 50,2 USD pentru 1 MWh, dar și alte aspecte ale tranzacției, care indică asupra caracterului ascuns al relațiilor dintre vânzător (oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov) și cumpărător (oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc).

Momentul cheie, care provoacă dubii cu privire la veridicitatea prețului anunțat, este diferența majoră de prețul făcut public în mass-media ucrainene cu doar două săptămâni în urmă de 32-33 USD pentru 1 MWh, pentru care compania ”DTEC Trading”, care aparține oligarhului Ahmetov era gata să furnizeze energie electrică în Moldova. Acest preț a fost unul mai mic decât prețul angro prevăzut pentru piața ucraineană internă. După cum s-a raportat, special pentru exportul în Moldova, ministerul Energeticii din Ucraina a propus un calcul mai ieftin al prețului de piață angro și a introdus un termen nou: ”prețul de piață angro având în vedere valoarea subvenției pentru a compensa pierderile din livrările de energie electrică la tariful reglementat pentru export”.

Astfel, cu includerea TVA, prețul pentru livrările de energie în Moldova nu ar trebui să depășească 40,8 USD pentru 1 MWh.

Mai mult, în același articol se menționa, că în pofida unui preț atât de mic ”împotriva contractului cu ”DTEC Trading” se pronunță oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc – cel mai bogat om din țară și unul din cei mai influenți politicieni”.

Potrivit altor surse, pe 20 martie a avut loc ședința Consiliului pieței angro de energie electrică, în cadrul căreia a fost luată o decizie despre prețul special de energie electrică „pentru necesitățile de export“.

Expertul ucrainean în energetică, Andrii Gheru a prezentat chiar și documentul aprobat la această ședință, potrivit căruia era stabilit un preț special redus de cca 1,1 hrivne (40,7 USD pentru 1 MWh), ceea ce reprezintă cu 22% mai puțin decât prețul pe piață angro pentru cumpărătorii ucraineni (1,34 hrivne).

Mai mult, potrivit expertului, pentru exportatori a fost stabilită restituirea TVA de 20%. Astfel, în rezultatul restituirii TVA, prețul pentru livrările energiei electrice ucrainene în Moldova se încadra în limitele de 32-34 USD pentru 1 MWh.

Potrivit documentului prezentat, în cadrul ședinței Consiliului pieței angro de energie electrică, 4 reprezentanți ai companiei ”DTEC Trading” (care aparține lui Rinat Ahmetov, partenerul cumpărătorului moldovean), reprezentantul companiei ”Energoatom”, dar și reprezentantul ”Hmelnițkoblenergo” (proprietate de stat) au votat pentru prețul special pentru necesitățile exportului.

După cum putem vedea, prețul planificat încă acum zece zile până la semnarea contractului de furnizare a energiei electrice către Moldova, diferă foarte mult de prețul oficial de 50,2 USD pentru 1 MWh făcut public, în baza căruia Moldova achiziționează energie electrică de la aceeași companie ”DTEC Trading” a lui Rinat Ahmetov, de la care Vladimir Plahontiuc a refuzat să cumpere energie electrică contra unui preț de 32-34 USD pentru 1 MWh.

Evident, schema de achiziționare a energiei electrice nu are nimic în comun cu declarațiile făcute de ministerul Economiei, controlat de Plahotniuc privind ”respectarea Instrucțiunii despre achiziționarea anuală a energiei electrice, coordonată cu Secretariatul Comunității Energetice”.

Astfel,  tariful la energia electrică pentru consumatorii moldoveni urmează din nou să fie majorat, din simplu motiv, că până la 1 aprilie, energia electrică era achiziționată la un preț de 48,99 USD pentru 1 MWh. Situația poate deveni clară doar după primirea răspunsurilor la întrebările apărute. Iată doar unele dintre acestea:

1. În ce fel centrala hidroelectrică moldovenească a propus furnizarea energiei electrice (direct, fără intermediari, în persoana ”Energocapital”) la un preț de 54,4 USD pentru 1 MWh, dacă cu participarea intermediarului, prețul este de 48,995 USD pentru 1 MWh?

2. De ce partea moldovenească nu a acceptat prețul preferențial la energia electrică ”pentru necesitățile exportului” în mărime de 32-34 54,4 USD pentru 1 MWh?

3. Dacă va fi restituit TVA de 20% din tariful de 50,2 USD pentru 1 MWh (adică 10,4 pentru 1 MWh), cum se va răsfrânge asupra tarifului pentru consumatorii finali?

4. Cum va influența criza anunțată de autoritățile ucrainene în domeniul energetic posibilitatea furnizării către Moldova a volumului anual de  energie electrică prevăzut în contract?

5. De ce pe 30 martie, cu o zi până la deschiderea plicurilor cu oferte pentru livrările de energie electrică, Vladimir Plahotniuc l-a trimis la Tiraspol pe renumitul organizator de scheme transnaționale  bancare și energetice Serghei Iaralov?

6. Are oare tangență arestarea  viceministrului Valeriu Triboi, responsabil de desfășurarea tenderului pentru furnizarea energiei electrice cu necesitatea ridicării în cadrul perchezițiilor și tăinuirea plicurilor  cu ofertele de prețuri ale furnizorilor, deschise în mai puțin de o oră până la efectuarea perchezițiilor și reținerilor?

Pentru informații: Pe parcursul ultimului an, Moldova a cumpărat energie electrică de la centrala hidroelectrică la un preț de 48,995 USD pentru 1 MWh.

Ucraina a întrerupt furnizarea de energie electrică în Moldova la sfârșitul anului 2014, iar în primăvara anului 2016 a încercat să revină pe piața moldovenească. Autoritățile moldovenești însă, au semnat atunci un contract cu centrala hidroelectrică de la Dubăsari, de pe teritoriul Transnistriei și care se află în proprietatea companiei ”RAO ES”. Moldova produce 25% din energia electrică consumată, iar volumul insuficient de energie este achiziționat peste hotarele țării.