Воскресенье, 24 марта 2019 г.
  • EUR: 19.65
  • USD: 17.25
  • RUB: 0.27
  • UAH: 0.63
Кишинев: 1/-1 ° Завтра: 10/8 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Guvernul Filip dă o nouă lovitură cetățenilor//Serviciile medicale s-au scumpit brusc de câteva ori

17:29 2017-02-20

Класс!Toate tarifele la serviciile medicale vor fi majorate, după o serie de modificări efectuate recent la inițiativa ministerului Sănătății. Astfel, cei care nu dispun de poliță medicală, vor trebui să scoată din buzunar un preț dublu, triplu, iar în unele cazuri, chiar majorat de cinci ori, pentru serviciile medicale, prestate de instituțiile din Moldova. Tarifele pentru unele intervenții chirurgicale au crescut de la 80 la 0 mie de lei, iar cele de peste o mie, au ajuns la ordinul zecilor de mii.

Dar şi persoanele asigurate vor fi afectate, cel puţin cei care vor apela la medicul stomatolog, scrie portalul deschide.md, citând serviciul de presă al ministerului Sănătății.  

Majorarea prețurilor vine după ce a fost modificat Catalogul tarifelor unice. Astfel, toate serviciile medicale care se acordă în țara noastră au devenit de câteva ori mai scumpe, unele de două ori, altele însă trei, cinci ori și chiar mai mult. Aceasta înseamnă că pacienții care nu au poliță medicală vor simți și mai acut scumpirile. Totodată, CNAM ar urma să negocieze prețurile la contractare în conformitate cu noile tarife, scrie portalul Sănătate Info.

De asemenea, s-au scumpit și taxele pentru ziua/pat. În afară de faptul că o zi de internare va costa mai mult, în preț nu vor mai fi incluse alimentația și medicamentele.

Astfel, dacă  o zi în serviciul terapeutic costa 144 de lei, acum va costa 209 lei, în serviciul cardiologic o zi de internare va costa 345 de lei și nu 218, cum era până acum. În serviciul chirurgical patul pentru o zi de internare va costa 345 de lei. În serviciul cardio-chirurgical - 446 de lei, în loc de 299. De asemenea, o zi de reanimare va costa aproape 1000 de lei și nu 533, cum era până acum.

Intervențiile devin și ele mai scumpe, în funcție de specificul lor. De exemplu, o intervenție chirurgicală în caz de anevrism al arterelor periferice va costa 4.600 de lei în loc de 1.900. Îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor va costa 1.007 lei în loc de 82 de lei. Intervențiile de îndepărtare a sânului afectat de tumori maligne vor costa aproximativ 2.000 de lei în loc de 500 de lei.

Totodată, au fost incluse tarife pentru o serie de investigații de înaltă performanță, care vor costa de la câteva mii de lei, până la câteva zeci de mii de lei.

Catalogul tarifelor unice nu a mai fost actualizat din anul 2011, iar managerii de spitale s-au plâns de nenumărate ori că prețurile sunt prea mici și neadaptate necesităților. Totuși, CNA a realizat o expertiză a acestui document, încă pe când se afla în fază de proiect și a constatat că mai multe servicii medicale se scumpesc cu peste 400 de procente. Autorul expertizei a menționat că are rezerve în privința corectitudinii acestor tarife, însă obiecțiile autorității nu au fost luate în calcul.

Important este că lipsește o analiză a cheltuielilor suplimentare pe care ar trebui să le suporte o persoană neasigurată, în special având în vedere că în Republica Moldova persoanele neasigurate fac parte din categoria persoanelor social-vulnerabile.

De asemenea, lipsește o analiză care ar clarifica de câți bani va avea nevoie CNAM suplimentar pentru a acoperi scumpirile. Menționăm că compania a încheiate contracte provizorii cu instituțiile medicale, urmând să semneze acorduri adiționale.