Воскресенье, 24 марта 2019 г.
  • EUR: 19.65
  • USD: 17.25
  • RUB: 0.27
  • UAH: 0.63
Кишинев: 12/10 ° Завтра: 18/16 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


”Metalferos” - companie cu imunitate penală unde salariul directorului reprezintă ”date cu caracter personal”

16:39 2017-02-02

Класс!Alexei Țâmbrovschi este directorul companiei de colectare a metalelor Metalferos, funcție pe care o deține din iulie 2014. Potrivit declarației de avere, în 2015, acesta a obținut un venit de la locul de muncă de 850.000 de lei, ceea ce reprezintă 70.916 lei pe lună.

Țâmbrovschi evită însă să vorbească despre salariul său, sub pretextul că aceste informații reprezintă date cu caracter personal, se spune într-o investigație realizată de ”Anticoruptie.md”.

Nu este clar dacă numirea lui Țâmbrovschi în funcția de director al Metalferos a avut loc în baza unui concurs. Până la Metalferos, el a condus Patronatul Întreprinderilor Industriei Prelucrătoare de Carne. În declarația sa de avere, managerul arată că ar deține 99% din acțiunile companiei Olbris-Impex, fondată în 2012 și despre care afirmă că nu mai activează, asta deși potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, firma figurează ca fiind activă. Printre genurile de activitate licențiate ale Olbris-Impex figurează și „colectarea, păstrarea, prelucrarea, comercializarea, precum şi exportul resturilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase”, gen de activitate similar cu cel al Metalferos.

Firmele-satelit, din casa familiei Ţâmbrovschi

În ultimii ani, în același oficiu de pe str. Bernardazzi, 4, din Chișinău, în care își are sediul Olbris-Impex, au fost înregistrate mai multe companii specializate în colectarea, păstrarea, prelucrarea, comercializarea, precum şi exportul resturilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase: Vara ComMetal Invest GrupDorimpex-Plus. Primele două companii îl au în calitate de fondator și administrator pe Vadim Volcov, un partener de afaceri al familiei Țâmbrovschi. Ultima firmă aparține Olgăi Țâmbrovschi, tot ea proprietara sediului din str. Bernardazzi, 4.

L-am contactat telefonic pe Alexei Țâmbrovschi pentru a-l întreba despre aceste companii. Secretara directorului Metalferos ne-a comunicat, după ce a discutat cu șeful său, că Țâmbrovschi nu oferă interviuri, iar secretarul de presă este în concediu, așa că va trebui să revenim mai târziu. Nu am reușit să dăm de niciun reprezentant al companiilor menționate mai sus. Sigurul număr de telefon pe care l-am găsit (al companiei Dorimpex-Plus - n.r.)  este deconectat.

Compania cu imunitate penală

Nu cunoaştem dacă firmele apropiaților lui Țâmbrovschi au vreo legătură cu Metalferos, cert este însă că deși compania are o cifră mare de afaceri, profiturile obținute sunt modeste, scăzând de la an la an. Potrivit rapoartele financiare, în 2015, Metalferos a avut venituri de un miliard de lei, iar profitul a fost de doar 41,3 milioane de lei, ceea ce reprezintă circa 4,1% din venit. Restul banilor au fost cheltuiți pentru întreținerea companiei și procurările de materie primă, adică deșeuri de metale feroase și neferoase. În 2015, profitul Metalferos a scăzut cu 1/3 față de anul 2014 și de circa nouă ori față de anul 2011.

Deși statul deține 78% din capitalul SA Metalferos, compania nu a fost niciodată verificată de Curtea de Conturi. În 2015, în contextul mai multor acuzații făcute de deputați în plenul Parlamentului, procurorii au efectuat percheziții la sediul întreprinderii, ridicând mai multe acte care se referă la activitatea acesteia. Ulterior, acțiunile oamenilor legii nu au avut continuitate. În 2013, instituția a fost vizată în cadrul unei investigații a FISC-ului care anunța că a descoperit la Metalferos o schemă de spălare a 700 de milioane de lei prin intermediul unor companii off-shore. În ziua în care inspectorii fiscali urmau să ridice documentele de la companie, a fost arestat Nicolae Vicol, șeful Serviciului Fiscal de Stat.

Doi ani mai devreme, în 2011, ofiţerii de urmărire penală din cadrul Ministerului de Interne au pornit două cauze penale la Metalferos pentru spălare de bani şi evaziune fiscală. Ulterior, dosarul a fost preluat de Procuratura Generală, iar despre soarta acestuia nu s-a mai aflat nimic. Jurnaliștii de la Anticorupție au solicitat Procuraturii Generale să  comunice în ce fază se află dosarul Metalferos acum, dar, deocamdată, nu există nici un răspuns.