Воскресенье, 24 февраля 2019 г.
  • EUR: 19.44
  • USD: 17.13
  • RUB: 0.26
  • UAH: 0.63
Кишинев: -7/-5 ° Завтра: -5/-3 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Parcul ”Valea Trandafirilor”, scos la vânzare prin scheme dubioase (INVESTIGAȚIE)

10:28 2016-08-26

Класс!Site-urile de anunțuri imobiliare propun în inima Parcului Valea Trandafirilor din sectorul Botanica al capitalei un teren de șapte ari cu dreptul de a porni o construcție, locul fiind „perfect pentru o afacere sau o casă în mijlocul naturii”.

În timp ce funcționarii de la Primăria Chișinău ne asigură că este vorba despre o glumă sau o escrocherie, agenții care vând lotul susțin că documentele sunt în regulă, iar clienții interesați ar urma să preia, de fapt, o organizație neguvernamentală care a arendat terenul acum câțiva ani.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au stabilit legătura dintre ONG și consilierul socialist, Oleg Onișcenco. Alesul local a refuzat însă să comenteze cazul.

Alături de terenul scos la vânzare se află un alt lot, de 4,28 hectare, ajuns în locațiunea unei companii în baza unor încheieri judecătorești. „Afacerea” este cu interese mari, întrucât persoanele implicate au obținut anterior mai multe terenuri în capitală, prin scheme similare.

Lotul se află în apropierea intrării în parc de pe strada Melestiu, în preajma unor terenuri mai vechi de fotbal, tenis și bascket. Prețul – 70.000 de euro. Sub pretextul că vrem să ridicăm un restaurant, agenții imobiliari ne oferă mai multe detalii despre cum a ajuns lotul un bun de vândut. Astfel, aflăm că acum cinci ani municipalitatea a oferit pământul în arendă, pe un termen de 15 ani, Asociației „Tineretul Secolului XXI”.     

„Terenul este dat în arendă. Nu este proprietate pentru că, înțelegeți, este proprietate municipală și, respectiv, nu poate fi vândut. Astfel, preluați asociația cu tot cu dreptul de arendă. Veți deveni fondatorul organizației. Dumneavoastră veți fi proprietar asupra clădirii restaurantului, dar pentru teren va trebui să achitați din nou arendă. Cu siguranță, restaurantul nu va fi demolat”, ne-a spus Maria, agent imobiliar. Tot ea ne-a asigurat că autorizația pentru construcție este în regulă și că celelalte imobile din parc sau din preajma parcului au fost ridicate în baza aceleiași scheme: „La intrarea din strada Trandafirilor sunt mai multe restaurante și, apropo, au aceeași istorie - au fost construite pe loturi luate în arendă”. 

Potrivit extrasului de la Cadastru, contractul între autoritățile publice locale și Asociația „Tineretul Secolului XXI” a fost încheiat în februarie 2011, iar organizația deține dreptul de construcție pentru o suprafață de 4,5 ari, și nu șapte, așa cum arată anunțurile. „Ceilalți doi ari și ceva sunt în procedură. Practic a mai rămas ultima etapă”, a precizat reprezentantul agenției imobiliare.

Întâlnirea cu unul dintre cei trei fondatori ai asociației, „doamna Galina”, urma să aibă loc în zilele următoare. „La prima etapă vă întâlniți cu unul dintre fondatori. Ulterior, la ultima etapă vă veți întâlni și cu ceilalți”, a mai spus Maria.În scurt timp, angajata agenției imobiliare ne-a anunțat că reprezentanții Asociației „Tineretul Secolului XXI” s-au răzgândit și nu mai vând terenul întrucât ar urma să ridice ei înșiși o construcție. Ulterior, agentul imobiliar nu a mai răspuns la numărul de mobil indicat în anunț.

O asociație cu adresă fictivă

În extrasul de la Cadastru se precizează că Asociația își are sediul pe strada Prunului 2, ap.19. O astfel de adresă nu există însă în Chișinău. Extrasul din Registrul de stat al organizațiilor necomerciale arată că organizația a fost înregistrată în septembrie 1998, iar scopul declarat este „încurajarea iniţiativelor tineretului prin mobilizarea resurselor şi realizarea de programe destinate să contribuie la formarea unui potenţial capabil”. ONG-ul este însă necunoscut.

Președinta Asociației este Galina Șișcan, desemnată în această funcție în decembrie 2010. În baza de date a Registrului de stat al organizațiilor necomerciale, ONG-ul apare înregistrat într-un apartament de pe strada Petru Zadnipru din sectorul Ciocana al Capitalei. În același apartament și-au indicat adresa juridică și trei companii în care Galina Șișcan apare fie în calitate de fondator, fie în calitate de administrator. Este vorba despre firmele Dongtur SRL, SC Fascomtrans și SRL Fascomtrans CO. În primele două, Șișcan figurează în calitate de fondator unic, iar în ultima, înregistrată în 2012, femeia apare în calitate de administrator, iar fondator unic este Denis Cojuhari. Firmele Fascomtrans sunt licențiate în activități de proiectare și construcții de clădirii.

Interesele consilierului Oleg Onișcenco

Tot Fascomtrans a fost acuzată anterior că în 2008 ar fi obținut în locațiune subsolul unui bloc din strada G. Coșbuc din Capitală, fără organizarea unei licitații, în baza unei decizii a Consiliului Municipal Chișinău, proiectul căreia nu a trecut prin comisiile municipale de profil.

Și în primul, și în al doilea caz, mai mulți consilieri municipali, dar și primarul Dorin Chirtoacă au acuzat că în spatele companiei ar sta interesele fostului consilier municipal independent Oleg Onișcenco, în prezent consilier în fracțiunea Partidului Socialiștilor. Presa a scris anterior despre faptul că Galina Șișcan ar fi verișoara alesului local. Iar într-un comunicat de presă emis de Primăria Chișinău pe 3 mai 2016, se precizează că firma Fascomtrans este reprezentată în instanță, prin procură, de Oleg Onișcenco, care între timp și-a schimbat numele în Oleg Semeniuc. Aceasta însă nu este singura afinitate între companie și alesul local. Numărul de mobil indicat în acte la înființarea companiei Fascomtrans aparține de fapt tot lui Oleg Onișcenco.

Reporterul Centrului de Investigații Jurnalistice l-a contactat pe Onișcenco la acest număr de telefon, pentru a-i solicita un comentariu vizavi de legătura de rudenie dintre el și Galina Șișcan, dar și pentru a-l întreba despre terenul din Parcul Valea Trandafirilor, transmis în locațiune Asociației condusă de Șișcan în perioada în care el era consilier municipal independent. De îndată ce a auzit numele Galinei Șișcan, consilierul socialist a refuzat să discute, scuzându-se că este peste hotare și nu poate vorbi pe roaming.

Investigația integrală poate fi citită AICI