Воскресенье, 24 февраля 2019 г.
  • EUR: 19.44
  • USD: 17.13
  • RUB: 0.26
  • UAH: 0.63
Кишинев: -7/-5 ° Завтра: -5/-3 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Investigație: Moldova, cel mai mare furnizor de doping pentru sportivii din Rusia

12:03 2016-07-25

Класс!Scandalul legat de dopaj în sportul din Rusia are conexiuni foarte mari şi cu Republica Moldova. O anchetă realizată de publicaţia Forbes Russia relevă că producătorii din Moldova ar deţine circa 50% din piaţa preparatelor anabolizate din Rusia, transmite mold-street.com.

„Unul dintre preparatele legendare, utilizate şi distribuite pe ascuns în Rusia, a fost British Dragon, produs la finele anilor 1990, de o fabrică fondată in Thailanda de americanul Richard Crowley. Zece ani mai târziu, afacerea sa s-a extins la nivel internaţional, dar în 2008 Crowley a fost arestat şi extrădat în SUA şi apoi condamnat. După trei ani de închisoare a fost eliberat pe motive de sănătate, dar a murit la o lună după eliberarea sa”, anunță publicația.

Potrivit Forbes, preparatele British Dragon (utilizate și distribuite pe ascuns în Rusia), pot fi găsite în vânzare, iar brandul este utilizat de companii din Moldova, Belarus și Ucraina.  

Partenerul de afaceri al lui Crowley in Europa de Est era Alin, un om de afaceri român, care a organizat livrările de materie primă şi producţia în condiţii insalubre de preparate anabolizante în Rusia, susţine Dmitri Kolomoiţev, supranumit şi „regele anabolizantelor” din Rusia.

„În 2006, Alin a fondat în Moldova compania Balkan Pharmaceuticals, care treptat a ieşit din anonimat şi a început să livreze medicamente şi în spitalele din Moldova. Balkan deţine acum o fabrică în localitatea Sângera cu aproximativ 15.000 metru pătraţi, în care produce o gamă largă de steroizi", scrie Forbes.

Publicaţia enumeră şi alţi producători de steroizi din Moldova precum ”Euro Prime Farmaceuticals”, ”Vermodje” şi ”Evolution Pharmaceuticals”.

”Regele anabolizantelor” precizează că producătorii din Moldova ar deţine o cotă de 50% din piaţa anabolizantelor din Rusia, iar cu ei mai concurează producătorul polonez Jelfa şi compania chineză Zhengzhou, care se extinde rapid.

De notat că Balkan Pharmaceuticals a figurat în câteva scandaluri media şi este deţinută de compania Global Alliance SRL (50%) şi de British Dispensary Corporation SA (50%) din Panama. Ultima mai este fondatoare şi a Institutului de Farmacie şi Inginerie Genetică SRL din Chişinău, la care administrator apare fostul senator român Teodor Hauca, care este şi manager la Global Alliance.

Euro Prime Farmaceuticals este o companie nouă care abia în acest an și-a lansat o fabrică, iar fondator este Dumitru Sergheevici, Președintele Federației de Bodybuilding din Moldova (IFBB) și Lilia Cojan (50%).

”Vermodje”, are în calitate de fondatori pe Victor Minciuc (50%) și Olga Moldovanu (50%). În 2013-2014, firma a fost obiectul unor investigații în România și în Moldova, după care ar fi încetat să mai producă anabolizante. Cu toate acestea, produsele firmei se vând în continuare pe site-urile specializate.

Cât despre ”Evolution Pharmaceuticals”, o asemenea firmă nu a fost găsită în bazele de date din Republica Moldova, dar aceasta are pagină web pe care anunță ce produse vinde.

Recent, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a decis să nu suspende Rusia de la Jocurile de la Rio de Janeiro, în problema dopajului și a lăsat federațiile internaționale să decidă în fiecare caz separat în legătură cu participarea sportivilor ruși, în funcție de criterii foarte stricte. Câţi sportivi ruşi vor ajunge la Olimpiadă încă nu este clar, dar o serie de investigaţii, inclusiv din presă au scos la iveală utilizarea la scară largă a dopajului în rândul sportivilor ruşi.